Sovinto ja sovittelu seurakuntatyössä –
Koulutus sovittelun ja restoratiivisen kohtaamisen taidoista seurakuntien työntekijöille
Aika: I jakso 25.-26.10.2021, II jakso 22.-23.11.2021, III jakso 17.-18.1.2022
Paikka: toteutuspaikka toistaiseksi avoin
Sisältö:
Sovinnon rakentaminen ja ihmisyyden arvostus ovat seurakuntatyön lähtökohtia. Myös yhteiskunnalla on tarve vahvistaa eri toimijoiden taitoja toimia konfliktien ja vastakkainasettelun sovittelijoina. Sovittelu ja ristiriitojen ratkaisu elävät myös seurakuntien työyhteisöjen arjessa, kun rakennetaan toimivaa työyhteisöä ja edistetään hyvää työtoveruutta. Tarvitsemme lisää yhdessä elämisen ja myötätunnon taitoja, rohkeutta kohdata erilaisia näkemyksiä ja taitoa ratkaista konflikteja.
Sovinto ja sovittelu seurakuntatyössä – koulutus antaa tiedollisen perustan konfliktien synnystä, sovinnon rakentamisesta sekä rauhanvälityksen ja restoratiivisen oikeuden lähtökohdista. Restoratiivisuus on kohtaamista, kuuntelua, ihmisten välisten suhteiden eheyttämistä ja sosiaalisten taitojen vahvistamista. Vuorovaikutus, dialogi ja yhteisten ratkaisujen etsiminen johtavat oppimiseen ja vastuunottoon yksilöiden kesken ja yhteisöjen sisällä. Nämä ovat esihenkilöiden ja jokaisen työntekijän tärkeitä taitoja seurakunnissa.
Koulutuksessa omaksutaan ja harjoitellaan restoratiivisen sovittelun ohjausta ja sanoitusta käytännönläheisesti. Prosessi auttaa oppijaa reflektoimaan oman työyhteisön tai työalueen sovittelun haasteita ja ratkaisuja. Koulutuksen käytyään osallistujalla on teoreettinen ymmärrys konfliktien synnystä sekä sovinnon rakentamisen ja restoratiivisen sovittelun prosesseista. Hänellä on myös riittävä tietotaito sovitteluprosessin ohjaamisesta ja sovittelijan roolista hyödynnettäväksi työnsä arjessa.
Koulutus on tarkoitettu konfliktien arkisen ratkaisemisen tai sovinnon edistämisen taitoja tarvitseville seurakuntien työntekijöille, esimerkiksi esihenkilöille (kirkkoherrat, talouspäälliköt, työalajohtajat tai päälliköt, tiiminvetäjät), työsuojeluvaltuutetuille – ja päälliköille, työnohjaajille ja konsulteille sekä aiheista kiinnostuneille.
Koulutus koostuu orientoivista ennakkotehtävistä sekä kolmesta kahden päivän lähijaksosta, jotka tilanteen mukaan voidaan toteuttaa myös verkkotilaisuuksina. Työtavat ovat osallistavia ja yhteistoiminnallisia. Prosessiluonteen vuoksi osallistuminen edellyttää kaikille lähijaksoille osallistumista. Vastaavia koulutuksia on mm. järjestetty muualla mm. oppilaitosten henkilöstölle sekä esihenkilöille ja työelämäasiantuntijoille erilaisissa organisaatioissa.
Lisätiedot: Hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa (mirkka.torppa@evl.fi)
Ilmoittautuminen 20.9.2021 mennessä: Ilmoittautuminen on sitova, koulutus laskutetaan kokonaisuutena.
Koulutusmaksu: 400 euroa. Maksuun kuuluu kuuden lähiopetuspäivän koulutus, materiaalit ja ruokailut (aamiainen, lounas ja päiväkahvi). Mikäli koulutus muuttuu kokonaan tai osin verkkokoulutukseksi, niin koulutusmaksu alenee ruokailu- ja tilakulujen verran. Mahdollisuus majoitukseen erillismaksulla.
Vastuukouluttaja:
FT Maija Gellin Ohjelmajohtaja, kouluttaja, sovittelija, työyhteisösovittelun asiantuntija
VERSO-ohjelma, Suomen Sovittelufoorumi ry sovittelu.com ja sovittelu.com/vertaissovittelu
European Forum for Restorative -järjestön hyväksymä kouluttaja ja koulutustyöryhmän jäsen.
Osallistujamäärä: 20-25 osallistujaa
Koulutuksen järjestäjä: Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli. Yhteistyössä: Suomen Sovittelufoorumi ry, #sovinto ja Georg Masonin yliopisto.