Satakunnan seurakunnat ovat perinteisesti tehneet pitkään yhteistyötä kunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa, jonka vuoksi on ollut luontevaa jatkaa verkostotyöskentelyä myös sote-palveluiden uudelleen järjestämisessä.
Moniammatilliset työryhmät yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa edistävät hyvinvointialueen sote-palveluiden kokonaisuutta niin, että palvelut ovat toimivia ja kaikille saavutettavia. Uutena toimintaympäristönä hyvinvointialue mahdollistaa uusia kumppanuuksia ja osallistavia toimintatapoja ihmisten palvelemiseksi siellä missä ihmiset luontaisesti ovat.
Satakunnan seurakunnat tekevät yhteistyötä ihmisten hyväksi kaikkien niiden toimijoiden kanssa, jotka sitoutuvat yhteiseen vastuuseen ja eettisiin päämääriin. Satakunnan hyvinvointialueella on kaksi rovastikuntaa Porin ja Rauman rovastikunnat. Satakunnan seurakunnat, lääninrovastien johdolla, ovat rakentaneet hyvinvointialueen kattavaa seurakuntien yhteistoimintaa yhteistyönä tuomiokapitulin kanssa. Satakunnan seurakunnissa on halu antaa tuki ja osaaminen sote-rakenteen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Porin seurakuntayhtymän yhteisten työmuotojen virkoihin on varattu resursointi jo vuodesta 2016. Seurakunnat toteuttavat omaa perustehtävää palvellessaan ihmisiä kaikissa rakenteissa ja verkostoissa. Satakunnan seurakuntien yhteiset kärkihankkeet hyvinvointialueella ovat
- Maakunnallinen kotisairaaloiden saattohoidon vapaaehtoistoimintamallin jalkauttaminen
- Olka-toimintamallin jalkauttaminen
- Perhekeskusmallin kehittäminen
Omien rakenteiden ohella on myös tärkeää toimia yhteistyössä verkostojen kanssa ja siten saada yhdessä vaikuttavuutta asioiden eteenpäin viemiseksi. Satakunnan seurakunnat, Satakunnan järjestöt ja Satakunnan Yrittäjät yhdessä toimivat tasavertaisina kumppaneina vuoropuhelussa hyvinvointialueen kanssa ja osallistumalla yhdyspintatyöskentelyyn kunnan ja hyvinvointialueen kanssa.
Esimerkkinä on Satakunnan hyvinvointialueen ja 3. sektorin kumppanuusmalli asiakirja, joka sisältää ehdotukset toimintatavoiksi, sisällöksi sekä yhteistyötä edistäviksi toiminta-alustoiksi Satakunnan hyvinvointialueen ja 3. sektorin (järjestöjen ja seurakuntien) välillä. Asiakirjassa 3. sektori tarkoittaa järjestöjen yleishyödyllistä toimintaa ja seurakuntien sote-palveluja tukevaa toimintaa. Yhteisesti sovitut kumppanuusmallin tavoitteet sopivat hyvin seurakuntien tehtäväalueeseen sote-palveluita tukevana osana esim. OLKA toiminta, kotisairaalan saattohoidon vapaehtoistoiminta.
Yhteistyössä järjestöjen ja yrittäjien kanssa järjestettiin kesäkuussa kutsutilaisuus Satakunnan hyvinvointialueen valtuutetuille. Tilaisuudessa olivat mukana myös hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila ja piispa Mari Leppänen. Tilaisuudessa järjestöjen, palvelutuottajien ja seurakunnan edustajat kertoivat, miksi kukin taho haluaa olla mukana sote työskentelyssä ja mitä asiantuntijuutta ja tietoa he tuovat yhteiseen sote pöytään. Yhteinen viestiä oli se, että haluamme yhteistyönä hyvinvointialueen kanssa edistää maakunnan asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta eri toimijoiden toimintaa ja palveluja yhteensovittamalla.
Syksyn aikana on suunnitteilla jatkaa keskustelua avoimessa Sote kahvilassa, jossa hyvinvointialueen lautakuntien puheenjohtajat ja esittelijät sekä vaikuttajatoimijat kertovat sote-valmistelujen edistymistä. Tilaisuuksissa kuntalaistalaiset saavat mahdollisuuden osallistua vuoropuheluun palveluista, jotka koskevat heidän hyvinvointiaan arjessa.
Yhteistyö Satakunnan hyvinvointialueella muuttaa paikallista toimintakulttuuria. Eri organisaatiot tekevät vahvemmin yhteistyötä saman tavoitteen eteen – hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden tulevaisuuden ratkaisua tehdään nyt. Yhdessä tarvitaan rohkeutta ajatella ja toimia uudella tavalla.
Ulla Kallio
diakoniasihteeri
Porin ev.lut. seurakuntayhtymä
Seurakuntapalvelut