Yhteisöissä tapahtuva diakoniatyö on tulevaisuuden diakoniaa. Omassa työssäni Porin ev.lut seurakuntayhtymän seurakuntapalveluissa se on sitä nyt jo. Kirkko on paikallisen verkostotyön osaajana toiminut Suomessa vuosikymmeniä. Seurakunnissa on koulutuksen ja kokemuksen myötä paljon yhteisölliseen diakoniaan liittyvää osaamista. Yhteisöllisyys ja verkostotyö ovat keskeisiä tässä ajassa olevaa ja vuorovaikutuksellista diakoniatyötä, joka kannattaa ottaa käyttöön. Yhteisöllisen diakonian merkitykseen ja tukemiseen tulee kiinnittää huomiota kirkon diakoniatyötä kehittäessä. Tärkeä tuki toimintaan tulee esimiehiltä, vaikka toiminnan tarve nousee ihmisten arjesta.
Porissa paikalliset ammattilaiset ja ihmiset perustivat yhdessä sektorirajat ylittävän Yhteinen keittiö Pori -verkoston, joka liittyi osaksi valtakunnallista Yhteinen Keittiö – hanketta. Yhteinen keittiö Pori toteuttaa vahvasti Sote-uudistuksen tavoitteita ruohonjuuritasolla paikalliset haasteet huomioon ottaen. Yhteinen keittiö -toiminnan kehittäminen alkoi huhtikuussa 2017 päihde- ja kriminaalityön diakoniatyön ja Porin Sininauha ry:n STEA- ja ESR-rahoitteisen Tartu hetkeen -hankkeen yhteistyönä Yhteisellä aamiaisella. Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry lähti mukaan toimintaan lahjoittamalla hävikkiruokaa. Ruoka toimi sisäänheittotuotteena ja siitä saadaan kannustin lähteä mukaan.
Ihmiset, joiden kanssa teemme töitä, ovat joskus menettäneet taitojensa lisäksi luottamuksensa ns. viranomaisiin. Ammattilaiset näyttäytyvät heille samanlaisina, riippumatta mistä organisaatiosta on kyse. Taitojen esiin houkutteleminen onnistuu vasta, kun luottamus on palautunut. Luottamus syntyy tutustumalla. Yhteisen aamiaisen tekemiseen ovat osallistuneet ihmiset, joista monet ovat jääneet työllisyys- ja sosiaalipalveluiden ulkopuolelle monien eri vaikeuksien ja niiden kasaantumisen vuoksi. Monet heistä elävät perustoimeentulolla, kärsivät riippuvuussairauksista tai eivät muista syistä ole kyenneet sitoutumaan heille jo tarjottuihin vaihtoehtoihin. Monet heistä ovat kokeneet lukuisiakin epäonnistumisia, ja siitä on aiheutunut heille sanktioita, kuten karenssit sekä toimeentulotuen prosentuaaliset alennukset.
Tärkein tavoite toiminnan kehittämiselle on luoda tila ja toiminta, johon on helppo tulla. Tilan tarkoituksena on tarjota myös ammattilaisille alusta erilaisille työtavoille ja heidän asiakkailleen mahdollisuuden päästä avun piiriin ilman suuria ponnisteluja. Tavoitteena on luoda tekemistä sitä kaipaaville ja mahdollistaa toiminnalle mielekäs ympäristö sekä opetella jälleen luottamaan ihmisiin eri sektoreilla.
Matalalla kynnyksellä tarjoamme ihmisille mahdollisuutta mielekkääseen yhdessä toimimiseen ja tekemiseen omien vahvuuksiensa ja toiveittensa mukaan. Yhteinen terveellisen ruoan suunnitteleminen ja valmistaminen sekä yhteinen ateriointi on voimaannuttava tapa tuoda ihmiset yhteen yhteisöllisesti. Uudelleen lämmitetty, yhteisöllinen ja osallistava toiminta tukee terveitä elintapoja, arjessa selviytymistä, vähentää ruokahävikkiä, luo mahdollisuuden kohdata ihmisiä omassa elinympäristössään ja tukea heidän hengellistä kasvuaan. Näin vähennetään myös yksinäisyyttä ja syrjäytymisriskiä sekä voimaannutetaan ihmistä. Jokainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi sekä tuntea itsensä kyvykkääksi ihmiseksi. Yhdessä tekemisen, joka perustuu yhteisöllisyyteen, tavoitteena on vahvistaa tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden kokemusta niin, että sen kokenut ihminen haluaa jakaa samaa eteenpäin. Jatkuva avun kohteena olo syventää avuttomuutta ja vastavuoroisuus taas antaa kokemuksen myös omista kyvyistä.
Nivomme yhdessä erilaisia toimintatapoja yhteen ja näin pyrimme välttämään päällekkäisyyksiä. Kokonaisvaltainen ihmisten kohtaaminen on tukenut osallistujien fyysisen terveydentilan, oireiden ja riippuvuuden hoidon ohella yksilön psyykkisen, sosiaalisen ja henkisen tilanteen huomioimista, käsittelyä ja tarvittavaa tukea. Alueen resursseja on valjastettu tehokkaaseen yhteiskäyttöön ihmisten etu ja tarve huomioiden.
Yhteisen keittiön toiminnan kuntouttavassa työotteessa on huomioitu mm. asuminen, työ tai opiskelu, toimeentulo, sosiaaliset suhteet ja arkielämän taidot. Tarkoituksena on tukea elämänhallintaa kokonaisvaltaisesti sekä yhteiskuntaan integroitumisena. Keskeistä riippuvuuden hoidossa on ollut hyvä ja luottamuksellinen suhde työntekijään. Asiakkaan kokema vuorovaikutus ja luottamus ovat sen keskeisiä tekijöitä. Toiminta yli sektorirajojen tarjoaa hyviksi todettujen käytäntöjen hyödyntämisen. Työntekijät lähtivät ihmisten luo vieden toivoa ja myötätuntoa arjen keskelle. Heidän roolinsa on ollut tärkeä mutta erilainen kuin toimintaan osallistuneiden. Se on painottunut toiminnan ohjaukseen sekä rakenteiden ja kulttuurin ylläpitoon.
Yhteisössä toimivat kumppanit eivät enää toimi yksin. Painopiste on siirtynyt yhteistyöstä yhdessä tekemiseen. Yhteinen aamiainen ja muut vastaavat yhteisölliset ruokailut perustuvat yhdessä tekemisen toimintakulttuuriin. Me uudistimme toimintatapojamme, jotta pystymme kohtamaan ihmisiä paremmin ja innostavammin. Yhteisessä keittiössä lähtökohtana on kaikkien yhdenvertaisuus sekä avoin suhtautuminen ihmisiin ja ideoihin. Tarvitsemme arkeen myönteisiä tapoja ilmaista kunnioitusta ja arvostaa toinen toistamme.
Yhteinen aamiainen on fyysinen, henkinen ja hengellinen sekä moninaisuutta hyväksyvä avoin tila. Me arvostamme toiminnassamme reiluutta ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Tärkeää on ollut huomata, miten ihmiset saavat voimaa toisiltaan. Meistä on tullut sekä yhdessä että yksilöinä enemmän. Yhteisen keittiön avoimessa ilmapiirissä vertaistuki on luontevaa, toverillista. Yhdessä tekeminen on luonut yhteisön, jossa yhdessä tekeminen on luonut yhteenkuuluvuutta ja toisista välittämistä. Yhdessä tekemällä ja olemalla on syntynyt kokemus elämän merkityksellisyydestä. Yhteisöllisyydessä voi kokea Pyhän kosketuksen.
Heli Lukka
päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä,
Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – seurakuntapalvelut
(Kuva Yhteisövalmennuksesta 2019)
Lisätietoja:
https://www.youtube.com/watch?v=3OP9bjcFzPA
https://www.youtube.com/watch?v=elsuEXAJcvQ&t=28s
https://www.youtube.com/watch?v=ikodNNGcQLs
https://www.youtube.com/watch?v=KMfv1V_GmQk&t=81s
https://www.facebook.com/yhteinenkeittiopori
www.yhteinenkeittio.fi
Realismi ja toivo: seurakunnat muutoksessa -hankkeessa kahdeksantoista Turun arkkihiippakunnan seurakuntaa on kahden vuoden ajan vahvistanut verkostoja ja vapaaehtoistoimintaa, etsinyt ja kokeillut erilaisia toimintamalleja ja avannut tietä uudelle toimintakulttuurille, jossa seurakuntalaisen osallisuus ja vapaaehtoisuus vahvistuvat.