Tuomiokapituli tekee kolmen vuoden välein kyselyn seurakunnille siitä, vastaako kapitulista annettava tuki ja apu seurakuntien tarpeita. Seurakunnat voivat antaa palautetta ja kertoa toiveistaan. Loppuvuodesta 2023 tehdyssä kyselyssä kysyimme yhtenä asiana, millaista tukea sinä tai seurakuntasi tarvitsette tuomiokapitulin hallinnon palveluilta. Hyvä palaute tuntuu aina mukavalta ja kehittämisideat otetaan tosissaan. Yksi vastaus kiinnitti tällä kertaa erityisesti huomiota: ”Onko tuomiokapitulilla hallintopalveluja?”
Tuomiokapitulin hallinnon tehtävissä työskentelee seurakuntien tukena ja apuna lakimiesasessori, hiippakuntapastori sekä talous- ja hallintosihteeri. Tuomiokapituli on pieni yksikkö ja teemme tietysti paljon yhteistyötä piispojen ja heidän kanslioidensa, hiippakuntasihteerien ja hiippakuntadekaanin kanssa.
Tuomiokapitulilla on lakisääteistä tehtäviä, jotka määritellään kirkkolain neljännessä luvussa. Tuomiokapitulin tehtävänä on muun muassa valvoa seurakuntien ja seurakuntayhtymien toimintaa, hallintoa ja viranhaltijoiden ja työntekijöiden sekä muun papiston tehtävien hoitoa sekä päättää tietyistä papin ja lehtorin virkasuhdetta koskevista asioista evankelis-luterilaisen kirkon viranhaltijasta annetussa laissa tai kirkkojärjestyksessä säädetyllä tavalla.
Näiden tehtävien hoidossa yhteistyö seurakuntien johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa on keskeistä. Kapitulin hallinnon työntekijöiden työajasta iso osaa menee neuvontaan ja asioiden yhteiseen pohdintaan pääasiassa tietysti kirkkoherrojen ja muiden johtavien viranhaltijoiden kanssa, mutta myös muiden työntekijöiden kanssa.
Tuomiokapituliin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä lainsäädäntöön, hallinnon hoitamiseen ja papiston rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä.
Joten vastauksena kysymykseen: kyllä, kapitulista saa hallintopalveluja. Se on yksi keskeinen osa tuomiokapitulin tehtävää ja merkitystä.
#Ajantasalla on arkkihiippakunnan asiantuntijoiden kirjoitussarja, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita.