Tekoäly tulee vauhdilla osaksi työelämään. Monilla työpaikoilla se on jo arkipäivää, jossakin edetään varovaisemmin. Kuten kaikki uudet ilmiöt, se herättää monenlaisia odotuksia, mutta myös epätietoisuutta ja pelkoja.
Useimmilla meistä on varmaan jo käsitys, mistä tekoälyssä on kysymys. Ollaan siirtymässä hämmästelyvaiheesta pohtimaan, mitä hyötyä siitä voisi olla meidän työpaikalla. Samalla mietitään, mitä riskejä tekoälyn käyttämiseen liittyy.
Tärkeintä on ymmärtää, että tekoäly on työväline. Sitä ei tarvitse pelätä tai vihata sen enempää kuin purjetta, polkupyörää tai Kehruu-Jennyä (vuonna 1770 patentoitu kehruukone). Tekoäly voi oikeasti helpottaa meidän kaikkien työtä huomattavasti, mutta sille ei voi sysätä vastuuta meidän tekemisistämme. Tekoäly on renki, ei isäntä. Lisäksi tekoälyä käytettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota tietosuojaan. Tekoälyn perusideahan on suurien tietomäärien hallinnointi.
Hallinnon tehtävissä on erityisen tärkeää muistaa, että tekoälyn älynväläyksiin ei voi luottaa sokeasti, ja sitä tulee käyttää harkiten. Mutta sitä kannattaa aivan varmasti opetella käyttämään!
Valtiovarainministeriö on 27.2.2025 julkaissut ohjeistuksen generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä työn tukena ja apuvälineenä julkisessa hallinnossa https://vm.fi/-/julkiselle-hallinnolle-ohjeet-generatiivisen-tekoalyn-hyodyntamiseen. Ohjeistus koskee koko julkista hallintoa. Ohjeistukseen on suositeltavaa tutustua.
Yllä on lakimiesasessorin ajatuksia tekoälystä. Kysyin kuitenkin teeman mukaisesti tekoälyltä ajankohtaisen kysymyksen: miten kodin voisi koristella pääsiäiseksi? Vastaus oli pitkä ja kattava, mutta tiivistetysti: keväisiä kukkia, koristeltuja pääsiäismunia, pajunkissoja ja rairuohoa, pääsiäispupuja ja tipuja, kynttilöitä pastelliväreissä ja DIY-pääsiäiskoristeita.
Hyviä ideoita tekoälyltä! Toivotan kaikille pääsiäispupuja, tipuja ja iloista pääsiäistä, kun sen aika koittaa!