Sydämen sivistystä jo 750 vuotta
Sivistys, kulttuuri ja julkinen hallinto. Näitä tärkeitä teemoja juhlitaan vuonna 2026, kun Turun tuomiokapituli täyttää 750 vuotta. Tätä merkkivuotta juhlitaan valtakunnallisesti, sillä kattoihan 750 vuotta sitten Turun tuomiokapituli alueellisesti koko silloisen Suomen.
Keskiaikaisten asiakirjalähteiden mukaan Turun tuomiokapituli on ollut toiminnassa ainakin vuodesta 1276 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että tuomiokapituli on ensimmäinen pysyvänä kollegiona toimiva ja koulutetuista ammattihenkilöistä koostunut toimielin eli Suomen vanhin virasto. Kirkko on siis ollut Suomessa julkisen hallinnon pioneeri. Ei saa myöskään unohtaa kirkon merkittävää roolia suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisessa tai kirkon vaikutusta sivistykseen ja kulttuuriin. Voisi siis sanoa, että 750- vuoden historia on juhlansa ansainnut.
Toivon, että juhlavuosi näkyisi seurakunnissa eri tavoin tapahtumien, keskustelujen, uusien kokeilujen sekä taiteen kautta. Yksi hyvä esimerkki kirkon ja eri toimijoiden yhteistyöstä on Taidetestaajat -kulttuurikasvatusohjelma, joka on yhtenä kärkenä mukana juhlavuosihankkeessa. Taidetestaajat -ohjelma vie jokaisen 8. luokkalaisen 1–2 kertaa lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Vuonna 2026 kirkot toimivat monenlaisen elävän taiteen näyttämöinä.
Taidetestaajien kevään 2026 ohjelmahaku päättyi marraskuussa, mutta toinen ohjelmahaku syksyksi 2026 tapahtuu vuoden päästä syksyllä 2025. Tavoitteena on, että silloin hakisi mukaan lisää hienoja taidekokonaisuuksia, jotka herättäisivät nuorten kiinnostuksen elävään taiteeseen samalla luoden heille positiivisia kulttuurikokemuksia kirkoissa.
Vuosi 2025 menee vielä valmistellessa juhlaa ja jo kohta pääsemme juhlimaan merkkivuotta. Toivon, että tästä merkkipaalusta kasvaisi koko kirkon ja monien yhteistyökumppaneiden yhteinen juhlavuosi.