Vuonna 2024 vietetyn Kansanvalistusseuran Sivistyksen teemavuosi nosti keskusteluun sivistysvaltiomme juuret ja sanoitti sivistyksen tähän päivään. Sivistyksen teemavuoden raportissa sivistys määriteltiin muun muassa näin: Sivistys on tekoja paremman huomisen puolesta. Se on jatkuvaa oppimista ja vastuullista toimintaa, joka vahvistaa demokratiaa, yhdenvertaisuutta ja kestävää tulevaisuutta. Sivistys ei ole vain tietoa tai koulutusta, vaan myös kykyä kuunnella, keskustella ja ymmärtää toisia sekä kantaa vastuuta yhteisestä maailmastamme. Samalla raportissa korostui myös sivistyksen määritelmän muuttuminen ja kehittyminen yhteiskunnan mukana – eri aikakausina muodostuvat ja korostuvat sivistyksen erilaiset osa-alueet.
Sydämen sivistystä 750 vuotta -juhlavuosi jatkaa Sivistyksen teemavuoden jalanjäljissä. Juhlavuoden yhteistyö Taidetestaajien, Lukukeskuksen sekä Kansallisten dialogien kanssa luo taas uusia väyliä sivistyksen näkymiseen, kuulumisen ja muotoutumiseen yhteiskunnassa vuonna 2026.
Yhteistyössä Lukukeskuksen kanssa juhlavuonna vahvistetaan lukutaitoa ja innostetaan nuoria lukemaan. Samalla yhdessä Taidetestaajien, Suomen suurimman kulttuurikasvatusohjelman, kanssa mahdollistetaan nuorten pääsy kokemaan taidetta uusista näkökulmista, kun kirkot avautuvat elämyksellisiksi taideympäristöiksi. Näiden rinnalla Kansalliset dialogit seurakunnissa luovat tilan kohtaamiselle ja kuuntelemiselle. Ne kutsuvat yhteiseen keskusteluun erilaisia ihmisiä – vahvistaen ymmärrystä, yhteenkuuluvuutta ja toivoa muuttuvassa ajassa.
Taide, lukutaito ja dialogi ovat yhteiskuntamme peruspilareita. Ne rakentavat siltoja ihmisten välille, vahvistavat demokratiaa ja tarjoavat keinoja ymmärtää itseämme ja toisiamme. Juuri näihin arvoihin pureutuu myös vuonna 2026 vietettävät juhlavuosi, joka kutsuu vaalimaan sivistystä tekoina ja kohtaamisina.