Meksikon hirmuhelteissä puista tippuu kuolleita apinoita. Uutiskuvissa ihmiset kahlaavat suihkulähteissä ja lappavat päälleen vettä. Katedraali täyttyy auringon poltetta pakenevista ihmisistä. Kirkon harvoista sähköpistokkeista ladataan kännyköitä.
Kesähelteet ovat saapuneet Suomeenkin etuajassa. Toisille helle ja paiste on nautinto, toisten elämästä se tekee sietämättömän tukalaa. Monen sairaan ja vanhuksen pelastus on tuuletin, ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytin, jolla lämpötilan saa laskettua siedettäväksi.
Häkellyttävän moni elämän sujuvaa arkea turvaava asia edellyttää sähköä. Laajamittaisen sähkökatkon välitön seuraus on, että raitiovaunut, metro ja junat pysähtyvät, maksukortit lakkaavat toimimasta, pankkiautomaatit sulkeutuvat, vedentulo lakkaa osalla ihmisistä ja vessan voi vetää vain kerran, polttoainejakelu loppuu huoltoasemilla, valot sammuvat ja kodinkoneet eivät toimi. Vartin päästä useimmat ruokakaupat ja pienet liikkeet alkavat sulkea oviaan. Parin tunnin päästä kännykät ja netti lakkaavat toimimasta, kun tietoliikenteen tukiasemat mykistyvät. Myös isot kauppakeskukset sulkeutuvat. Sähkökatkon varalta jokaisessa kodissa on syytä olla asianmukainen kotivara vettä ja elintarvikkeita.
Erilaisiin kriisitilanteisiin varautumista harjoitellaan Aluehallintoviraston johtamissa valmiusharjoituksissa. Meneillään olevassa LOUNAIS24-harjoituksessa harjoitellaan laajaan ja pitkäkestoiseen sähkökatkoon varautumista. Tavoitteena on vahvistaa kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten, seurakuntien ja järjestöjen omaa toimintavalmiutta sekä edistää kaikkien toimijoiden yhteistyötä.
Viranomaistoimijat kantavat päävastuun erilaisissa kriisitilanteissa, mutta kaikkien toimijoiden panosta tarvitaan. Arkkihiippakunnan seurakuntien noin 1700 työntekijää ja seurakuntien toimitilat ovat merkittävä tukiresurssi, jota voidaan joustavasti hyödyntää erilaisissa kriisitilanteissa.