Miten osallisuutta ja saavutettavuutta voidaan tukea pyhiinvaelluspoluilla? Näitä kysymyksiä pohditaan uunituoreessa Pieni pyhiinvaellus –opas työntekijälle materiaalissa.
Pyhiinvaelluskeskuksessa syksyllä 2023 harjoittelussa olleet diakoniopiskelijat Kirsi Murto ja Pekka German loivat osana harjoitteluaan oppaan, jossa näkökulmana on hyödyntää pyhiinvaellusta kehitysvammaryhmien kanssa. Opas on työstetty ammattilaisille. Siinä on selkeä sanoitus ja tehtävät, miten pyhiinvaelluspolkua voi toteuttaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Pyhiinvaellusta lähestytään menetelmänä toiminnallisuuden kautta, jolloin hengellisyys kutoutuu luontevaksi osaksi ryhmän jäsenten sekä yhteistä että henkilökohtaista kokemusta.
Oppaan ajatuksena on tukea asiakkaiden yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia. Siinä nostetaan esiin, että pyhiinvaelluksen voi toteuttaa hyvin niukin resurssein ja silti menetelmää voi soveltaa, kasvattaa ja syventää kerta kerralta. Ohjatun pyhiinvaelluksen voi rakentaa pienellekin alueelle, ja silti siinä toteutuu pyhiinvaelluksen periaatteet. Seitsemää pyhiinvaelluksen avainsanaa; yksinkertaisuutta, hengellisyyttä, huolettomuutta, vapautta, hiljaisuutta, jakamista ja kiireettömyyttä voi avata vähän kerrallaan syventäen.
Oppaan lähtökohtana on lisätä erilaisten ihmisten osallisuutta pyhiinvaelluksessa. Tekijät ovat testanneet menetelmää asiakastyössä, ja sitä voi soveltaa erilaisten ryhmien kanssa, esimerkiksi erityisryhmien, lasten, nuorten, ikäihmisten. Miten oppaan rastit taipuvat esimerkiksi ripareille?
Opas saa ajattelemaan saavutettavuuden määritelmää. Kun suunnitellaan uutta pyhiinvaellusta, miten saavutettavuus voi näkyä kielessä, kuinka sanoitetaan asioita, miten vahvistetaan osallisuutta niin toteuttajien kuin osallistujienkin kesken, jotta jokainen voi kokea olonsa tervetulleeksi.
Pieni pyhiinvaellus -opas sekä muita materiaaleja hyödynnettäväksi: https://pyhiinvaellussuomi.fi/tietoa/materiaalipankki/oppaat/