Pääsetkö helposti lomamoodiin vai jäävätkö työt pyörimään mieleen? Onko sinulla rutiineja, joilla aloitat loman?
Minä siivoan sekä työpöydän että kodin ennen lomaa. Ja kun loma alkaa, niin laitan työlaukun kaappiin ja siivotussa kodissa on ihan juhlan tuntua!
Loma vaikuttaa hyvinvointiin, mutta myös työhön. Lomalla palaudutaan, rentoudutaan ja tehdään itselle tärkeitä asioita. Onnistunut loma näkyy työssä voimina, ilona ja työkykynä.
Lyhyestäkin lomasta on hyötyä ja se virkistää! Lomamoodiin vie usein arjesta poikkeava oleminen ja tekeminen: omat lempijutut, fyysinen tekeminen tai toinen paikka. Mutta lomaa ei kannata suorittaa tai täyttää liiaksi. Usein kiireettömyys on loman paras asia!
Jos olet väsynyt loman alussa, niin puhu siitä esihenkilölle. Miettikää, miten kuormitukseen ja palautumiseen voisi vaikuttaa arjessa. Olisi myös tärkeää, että paluu lomilta töihin voisi olla rauhallinen jotta loman hyödyt pysyvät mukana.
Katsele siis loman rinnalla koko työvuotta ja arkisia tapoja. Miten säännölliset tauot ja virkistävä tekeminen auttavat palautumaan vuoden jokaisena päivänä? Mitkä asiat tuovat sinulle vastapainoa?
Palautumista auttaa rutiinit työpäivän sisällä: tauot, liikkuminen ja juttelu työkaverien kanssa. Joku käy lyhyellä happihypyllä säällä kuin säällä, toinen taas venyttelee tunnin välein ja kolmannelle on merkityksellistä juttelu kahvipöydässä. Millaisia sinun rutiinisi ovat?
Tärkeää on myös virkistyminen iltaisin tai vapaapäivinä, ja vapaajaksojen sijoittaminen vuoden varrelle. Kun oppii palautumaan työpäivän aikana, niin vapaalla myös jaksaa harrastaa tai tehdä muita asioita! Jatkuvan palautumisen miettiminen on tärkeää myös siksi, ettei kaikilla ole kesälomaa tai loma voi yllättäen ollakin raskas.
Suvivirsi muistuttaa kaikesta siitä hyvästä, joka hoitaa ja tuo meille iloa kesällä. Yritä siis lomalla unohtaa sähköpostit ja työasiat, ja pistä työvälineet piiloon! Käy ahon laitaa ja tee kesällä sitä, mikä on juuri sinulle hyväksi!