”Kun puhumme hyvistä käytänteistä vapaaehtoistyössä, on tärkeää, että olemme olemassa ihmisiä varten. Kirkolla ei ole mitään hätää niin kauan, kun ihmiset kohdataan aidosti, ollaan läsnä ja käytettävissä”, sanoo nuorisotyönohjaaja Timo Sjöblom Salon seurakunnasta.
Hän vastaa työssään partiosta ja järjestää toimintaa sisupartiolaisten kanssa. Sisupartiolaisia ovat partiolaiset, jotka tarvitsevat erityistä tukea partiossa vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia.
Vapaaehtoistoiminnassa korostuu kohtaamiseen keskittyminen ja läsnäolo. Vuorovaikutuksen laatu näyttäytyy ilmapiirissä ja turvallisuudessa.
Vapaaehtoistyö sisupartiossa lukeutuu vaativaan vapaaehtoistyöhön. Jos kevätretkelle lähtee 6 partiolaista, tarvitaan mukaan 3 ohjaajaa. Sisupartiolaisilla saattaa olla esimerkiksi liikuntarajoite, jolloin he tarvitsevat erityistä tukea toiminnassa. Sisupartiossa kirkon työntekijä yhdessä vapaaehtoisten kanssa luo ilmapiiriä, jossa on hyvä olla, eikä tarvitse suorittaa. ”On osattava luoda turvallinen tila ja ilmapiiri niin, että osallistujille tulee tunne ja kokemus turvallisuudesta. On hyvä, että ryhmäkoko ei ylittäisi 12 henkilöä, senhän jo Jeesus opetti”, lataa Sjöblom.
Timo Sjöblom kehittää partiojohtajan Kolmiapila-Gilwell (KOGI) jatkokurssin lopputyönä vaativan vapaaehtoistyön rekrytointia, miten saadaan sisupartiotyöhön lisää vapaaehtoisia. Vaativaan vapaaehtoistyöhön lähtevän on itsenäisesti nähtävä erityistä tukea tarvitsevien avuntarve tilanteissa ja toimia sen mukaan. Tukea antavan osaamisen lisäksi vapaaehtoisen motivaatio on tärkeää, että haluaa itse lähteä mukaan, tukea ja auttaa.
Sjöblom kertoo, että jotkut sisutoiminnassa olevat vapaaehtoiset saattavat tulla todella väsyneinä tapahtumaan, mutta tapahtuman lopussa lähtevät koteihinsa virkistyneinä ja voimaa täynnä. Vapaaehtoistyö Sisu-partiossa saattaa olla raskasta, mutta erityisen antoisaa.
Minna Törrönen