Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne toi seurakunnan toimintaan paljon muutoksia. Nyt on kuitenkin jälleen aika siirtyä kohti normaalimpaa arkea. Koronapandemia ei tietenkään ole vielä ohi, mutta uusi vaihe on selvästi alkanut ja nyt tulee kysyä, mitä tästä on opittu?
Mynämäen seurakunta on mukana Realismi ja Toivo: seurakunnat muutoksessa -hankkeessa. Hanke kouluttaa meitä siihen, että työntekijä muuttuu ohjelman järjestäjästä vapaaehtoisten toiminnan mahdollistajaksi ja koordinoijaksi.
Mynämäen seurakunnassa olimme päässeet hyvään vauhtiin jo ennen epidemiaa. Kriisi ei muuttanut päämäärää, mutta muuttihan se toiminnan muotoja; vapaaehtoisia ei voitukaan juuri käyttää, mutta toisaalta vapaaehtoiset pääsevät mukaan jatkamaan kehitystä siitä mihin jäätiin ja vieläpä uusien oivallusten saattelemana.
Poikkeustilanne toi omalta osaltaan niin realismia kuin toivoa meidän suunnitelmiimme. Syksyllä alamme luoda uutta strategiaa. Realismi ja Toivo -hankkeen hengessä olemme aktivoineet vapaaehtoisia, seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä. Digiloikka on avannut uusia väyliä. Tästä on hyvä jatkaa.
Palautteen perusteella seurakuntalaiset ovat pitäneet hyvänä meidän läsnäoloamme sosiaalisessa mediassa. Jumalanpalvelukset on striimattu ja erilaisia hartauksia on päivitetty sosiaaliseen mediaan. Tätä aiomme jatkossakin jatkaa. Alustavasti pohdimme mahdollisuutta noin kerran kuukaudessa striimata kokonaisia jumalanpalveluksia. Diakoniatyö on tullut kaikille työntekijöille käytännön tasolla tutummaksi, kun olemme yhdessä eri työmuotojen kanssa auttaneet ruoka-avussa. Mynämäen kunnan johdon kanssa on ollut hienoa olla yhteistyössä soittamassa riskiryhmäläisille ja kysellä kuulumisia. Kaikki työalat ovat myös pitäneet yhteyttä seurakuntalaisiin nykytekniikan välityksellä.
Taloustutkimus Oy:n puolesta soitetaan kesän aikana osalle mynämäkeläisiä ja pyydetään osallistumaan tutkimukseen, joka käsittelee suhdetta Mynämäen seurakuntaan. Tämän tutkimuksen seurakunta on tilannut, jotta seurakuntalaisten ääni kuuluisi, ja jotta yksittäinen seurakuntalainen pääsisi vaikuttamaan toimintaan. Missä olemme onnistuneet noin yleisesti ja ehkäpä koronakriisin aikana erityisesti ja missä emme? Mitä seurakunnalta toivotaan? Minkälaiseen toimintaan mynämäkeläinen voisi osallistua?
Yhdessä tekeminen rikastuttaa koko seurakuntaa. Tämän tekevät mahdolliseksi työntekijät, jotka kutsuvat, kouluttavat ja tukevat vapaaehtoisia toiminnassaan.
Sinä olet Jumalani, sinua minä kiitän,
Jumala, sinua minä suuresti ylistän.
Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä,
iäti kestää hänen armonsa!
Kunnia Isälle ja Pojalle
ja Pyhälle Hengelle,
niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,
iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen. (Psalmi 118)
Antti Kallio
Mynämäen kirkkoherra
Realismi ja toivo: seurakunnat muutoksessa -hankkeessa kahdeksantoista Turun arkkihiippakunnan seurakuntaa etsii kokeilemalla uutta toimintakulttuuria, jossa seurakuntalaisen osallisuus ja vapaaehtoisuus vahvistuvat.