Tietotekniikkaa ja muuta teknologiaa hyödynnetään yhä enemmän arjen toiminnoissa. Puhutaan digitalisaatiosta. Teknologiaa hyödyntämällä työtä voidaan tehdä joustavammin ja tehokkaammin. Pankkiasiat hoituvat tietokoneella ja kännykällä. Lääkärin ja terapeutin kanssa voi keskustella etäyhteyksin. Verokortin ja veroehdotuksen voi muuttaa kätevästi netissä.
Kirkossa ja monessa muussa työpaikassa koronavuodet edistivät digitalisaatiota. Etätyöt, monipaikkainen työ ja yhteydenpito digitaalisin välinein ovat tulleet jäädäkseen kirkon työhön ja hyvä niin.
Kirkko valmistelee ensimmäistä digitalisaatiostrategiaansa vuosille 2026-2031. Strategia korostaa kirkon arvoihin ja ihmiskäsitykseen perustuen ihmislähtöisyyttä. Kirkon digitaaliset palvelut ja toiminnot pitää suunnitella ja rakentaa niin, että ne ovat helppokäyttöisiä ja huomioivat erilaisissa elämäntilanteissa elävät seurakuntalaiset ja työntekijät.
Yksi osa digitalisaatiota on tekoäly. Se on tullut tunnetuksi viime aikoina erityisesti ChatGPT:n, Microsoft Co-Pilotin ja kiinalaisen DeepSeekin myötä. Näiden lisäksi on runsaasti muitakin sovelluksia. Kun niitä osaa oikein promptata eli käskyttää, ne nopeuttavat ja helpottavat työntekoa merkittävästi.
Tekoälyä voi ja kannattaa hyödyntää myös seurakuntien työssä. Oikein käytettynä tekoäly auttaa meitä oppimaan, ajattelemaan ja tuottamaan ideoita.
Yksinkertaiset rutiinitehtävät kannattaa ulkoistaa tekoälylle tai ainakin tehdä ne tekoälyavusteisesti.
Nyt on loistava mahdollisuus päästä opettelemaan ja ideoimaan tekoälyn hyödyntämistä kirkon työssä. Digi@kirkko kärkihanke järjestää Microsoft 365 Co-pilot pilotointiprojektin. Siinä saat ohjelman käyttöösi maksutta, voit opetella tekoälyn käyttöä ja saat asiaan liittyvää koulutusta. Lisätietoja saat Kirkkohallituksen sivustolta.
Toimi nopeasti. Hakuaika päättyy 11.4.2025.
-Mika Nokelainen