Kirkolla on tärkeä tehtävä poikkeusoloissa
Seurakunnissa on viime päivinä jouduttu organisoimaan työtä uudelleen. Olemme joutuneet viestimään siitä, että monet erilaiset seurakunnan kokoontumiset on siirretty tai peruttu. Seurakunnissa on haluttu ottaa vakavasti viesti siitä, että kaikkien meidän on yhdessä suojeltava erityisesti heikommassa asemassa olevia.
Nyt on tärkeää, että seurakunnat viestivät siitä, mitä kirkko poikkeusoloissa tekee.
Kriisiviestintä
Kriisiviestintätilanteessa on tärkeää, että seurakunnan työntekijät keskustelevat kysymyksistä oman esimiehensä kanssa. Kirkkoherra johtaa seurakunnassa kriisiviestintää sekä seurakunnan toimia poikkeusoloissa. Epäselvissä tilanteissa kirkkoherra voi pyytää tuomiokapitulin apua.
Tuomiokapitulissa yhteyshenkilöt ovat
Hiippakuntadekaani Mari Leppänen p. 050 3543 248, mari.leppanen@evl.fi
Lakimiesasessori Matti Mäkinen p. 0400 774311, matti.makinen@evl.fi
Seurakuntien hallinto
Kirkkolaki määrää perusteet kirkon hallinnon järjestämisestä poikkeusoloissa. Kirkkohallituksen täysistunto kokoontuu tiistaina 24.3.2020 päättämään seurakuntien hallinnon järjestämisestä poikkeusoloissa. KL 25 luvussa 14 § säädetään poikkeusoloista. Seurakuntien osalta todetaan, että poikkeusoloissa on mahdollista, että kirkkovaltuuston tai yhteisen kirkkovaltuuston päätösvalta siirretään kirkkoneuvostolle tai yhteiselle kirkkoneuvostolle taikka kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston päätösvalta siirretään kirkkoherralle.
Kirkkohallituksen valmistelussa lähdetään siitä, että seurakunnan luottamustoimet rinnastetaan kunnallisiin luottamustoimiin, joita ei sido 70 vuoden ikä ja 10 hengen osallistujamäärä. Toiseksi valmistelussa on ollut esillä se, että kirkkovaltuustojen toimivalta siirrettäisiin kirkkoneuvostoille. Kolmanneksi esillä on ollut sähköisten kokousten mahdollisuus. Tällä hetkellä kirkkolainsäädäntö ei mahdollista sähköisiä kokouksia. Uuden kirkkolain valmistelussa sähköisten kokousten mahdollisuus on kirjattuna. Keskusteluun on noussut myös se, voitaisiinko poikkeusoloissa tehdä päätös sähköisten kokousten mahdollisuudesta. Kirkkohallituksen täysistunnon päätös edellä olevista kysymyksistä saadaan 24.3.2020 tiistaina.
Tällä hetkellä seurakuntien kirkko/seurakuntaneuvostot kutsutaan koolle normaaliin tapaan, ellei siirtäminen ole mahdollista. Riskiryhmien osalta todetaan, että turvallisempaa on olla osallistumatta kokouksiin. Näissä tilanteissa tarkoituksenmukaista on kutsua varajäsenet paikalle siten että kokous on lainvoimainen. Olennaista on, ettei seurakuntien hallinto poikkeusoloissa halvaannu. On mahdollista, että seurakuntien tilinpäätöksiä ei saada käsiteltyä tässä tilanteessa lain asettamissa puitteissa.
Jumalanpalvelusten striimaukset
Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kirkon hengellisen elämän ytimessä. Piispat ovat yhdessä sopineet, että jumalanpalvelukset pidetään sanajumalanpalveluksina. Jumalanpalvelus toteutetaan seurakunnan pääkirkossa siten, että paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat.
Piispat ohjeistivat, että jumalanpalvelukset striimataan ja lähetetään internetissä kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin.
Käytettävissä olevin keinoin tarkoittaa, että striimaamiseen rohkaistaan, mutta se toteutetaan paikalliset olosuhteet ja resurssit huomioon ottaen. Tukeudutaan tässä myös radio- ja tv-jumalanpalveluksiin, tuomiokirkon virtuaalikirkkoon sekä muiden seurakuntien striimattuihin jumalanpalveluksiin lähialueella. Tällöin jumalanpalveluksessa tulee huomioida laajemmin alueen asukkaat.
Ohjeita striimauksiin: www.arkkihiippakunta.fi/koronainfo/
Hautaan siunaamiset
Piispat ohjeistivat 16.3.2020, että kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Haudalla tapahtuvaa siunaamista myös suositaan. Kun hautaansiunaamistilaisuudetkin ovat nyt näin pieniä, voidaan harkita myös sitä, että muistotilaisuus järjestetään suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.
Kirkko sitoutuu yhdessä muiden toimijoiden kanssa siihen, että kaikin tavoin edistämme ihmisten turvallisuutta. Siksi kaikkia yli kymmenen hengen tilaisuuksia pyritään välttämään. Hautausten osalta tilanne voi muodostua hyvin vaikeaksi ja tilanne edellyttää pastoraalista johtamista.
Hautaan siunaamisen järjestelyitä ohjaa siis hallituksen päätös julkisten kokoontumisten osallistujamäärän rajaamisesta kymmeneen henkilöön. Seurakunnan on varmistettava, että järjestelyistä vastaavat omaiset ovat tietoisia tästä rajoituksesta ja aloittavat suunnittelun tältä pohjalta. Riskiryhmiin kuuluvien, sairaiden ja ulkomailta äskettäin palanneiden ei tule osallistua siunaustilaisuuteen. Kanttoria, suntiota ja pappia ei tarvitse sisällyttää kymmenen hengen kiintiöön. Sen sijaan esimerkiksi valokuvaaja, ulkopuoliset kantajat (palokunta tms.) ja esiintyvät muusikot kuuluvat kiintiöön.
On ensiarvoisen tärkeää, että seurakunnan linja vieraiden suhteen on yhtenäinen. Yliolkaisella suhtautumisella rajoituksiin hankaloitetaan kirkon toimintaa sekä maanlaajuisesti että omalla paikkakunnalla. Epäjohdonmukainen toiminta asettaa myös seurakuntalaiset eriarvoiseen asemaan. Seurakunnan kirkkoherran tulee linjata asia selkeästi, ja kaikkien työntekijöiden on sitouduttava yhteiseen sopimukseen. Lähtökohdan on kuitenkin aina oltava hallituksen päätöksen mukainen toiminta. Sen rinnalla seurakunnan tulee kertoa laajasti kaikista tavoista, joilla osallistuminen on mahdollista muuten kuin olemalla fyysisesti läsnä siunaustilaisuudessa. Näistä mahdollisuuksista lisää alla.
Arkkuhautauksessa ensisijainen siunaamispaikka on haudalla.
Tuhkauksessa ensisijainen toimintatapa on toimittaa arkussa olevan vainajan siunaus ennen tuhkausta. Piispainkokouksen antaman ohjeen mukaan tuhkaamisen jälkeen tapahtuvalle siunaukselle vaaditaan erityisen painavat perusteet. Poikkeusolot voivat olla nämä perusteet, mutta menettelyn poikkeuksellisuus on syytä tehdä selväksi.
Sekä arkkuhautauksen että tuhkauksen kohdalla on syytä rohkaista järjestämään muistotilaisuus poikkeusolojen päätyttyä. Muistotilaisuuden yhteydessä voidaan pitää uurnanlasku tai rukoushetki haudalla.
Mikäli omaiset päätyvät kuitenkin järjestämään muistotilaisuuden kymmenen hengen rajoituksen puitteissa välittömästi siunauksen jälkeen, seurakunta voi harkintansa mukaan tarjota tilojaan heidän käyttöönsä.
Esillä on pidetty myös hautausten siirtämistä, mutta ongelmaksi muodostuu melko nopeasti kylmätilojen riittävyys.
Valtioneuvoston ohjeistus sekä AVI:n antama määräys koskee kaikkia yli kymmenen hengen tilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa. Sisällä kirkossa ja ulkona tapahtuvat hautaukset rinnastuvat näin toisiinsa.
Suoratoisto (striimaus) on mahdollista myös siunaustilaisuuksissa. Suoratoisto on mahdollista esimerkiksi suljettuun facebook-ryhmään, josta omaiset saavat videon myös myöhempään käyttöönsä. Monissa tilanteissa myös omaisilta voi löytyä halua ja osaamista sekä välineitä suoratoiston järjestämiseen. Tärkeintä on kaikissa tilanteissa miettiä yhdessä omaisten kanssa, kuinka lievittää niiden ihmisten lisäahdistusta, jotka surun keskellä joutuvat jäämään pois siunaustilaisuudesta.
Muut toimitukset
Toimitukset hoidetaan niin, että ihmisten turvallisuus on ensisijainen asia. On syytä harkita toimituksen siirtämistä.
Vaikka kotikaste ei juridisesti katsottuna ole julkinen tilaisuus, on siinä syytä noudattaa samoja periaatteita kuin muissa tilaisuuksissa. Kasteiden kohdalla voidaan menetellä siten, että lapsi rekisteröidään kolmen kuukauden kuluessa väestötietojärjestelmään ja kaste toimitetaan myöhemmin. On tärkeää, että toimitusten yhteydessä huolehditaan niin seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöiden turvallisuudesta.
Yksityinen ehtoollinen
Jos joku on kuolemanvaarassa tai muuten hätätilanteessa ja hän haluaa ehtoollista, seurakunnasta se pyydettäessä toimitetaan. Muuten tilanteita on harkittava tapauskohtaisesti ja ne on toteutettava erityistä huolellisuutta noudattaen sekä paikallisten hoitolaitosten ja asumisyksiköiden ohjeita noudattaen.
Muussa tilanteessa yksityisen ehtoollisen jakamiselle tulee olla painavat perusteet.
Seurakunnan tilojen käyttö
Valtioneuvosto on esittänyt toiveen, että myös uskonnolliset yhteisöt sulkevan tilansa. Seurakuntien tilat ovat julkisia tiloja. Toimitukset ovat yksityisiä tilaisuuksia, mutta niitä koskevat ihmisten turvallisuutta ohjaavat ohjeet ja määräykset.
Kirkkojen aukiolo
Kirkko on turvapaikka hädän keskellä. Piispat ohjeistavat seurakuntia pitämään kirkkojen ovia auki. On tärkeä antaa mahdollisuus hiljentyä tai saada keskusteluapua. Kussakin seurakunnassa on paras paikallisymmärrys käytännön toteutukseen. Poikkeusolojen määräyksiä tulee noudattaa. Kirkossa ei saa olla yhtä aikaa yli 10 hengen joukkoa, etäisyyttä on oltava reilusti ja tilojen puhtaudesta on pidettävä erityistä huolta. Nämä näkökohdat edellyttävät työntekijän paikallaoloa kirkon aukiolon aikana.
Tilanteessa, jossa hallitus suosittelee, että tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla vältetään, on harkittava tarkkaan, miten kirkkojen aukiolo on toteutettavissa ja miten siitä viestitään.
Sijaisuudet
Poikkeustilanteessa on tärkeää, että sijaisjärjestelyt käydään läpi paikallisesti. Työpaikoilla on syytä varautua mahdolliseen koronaviruksen laajamittaisen leviämisen vaikutuksiin työn järjestämisessä ja työvoiman käytössä. Mikäli avainhenkilö sairastuu, on olennaista, että salasanat, avaimet jne. ovat tarvittavien henkilöiden käytössä. Toiminnan jatkuvuus tulee turvata myös poikkeusoloissa.
Sijaisjärjestelyihin on hyvä varautua rovastikuntatasolla. Pappien osalta tukea saa tuomiokapitulista hiippakuntapastori Pauliina Järviseltä.
Yli 70-vuotiaat papin viransijaiset
Varsinkin yksipappisissa seurakunnissa saattaa tällä hetkellä toimia papin lomasijaisena väliaikaisesti 70 vuotta täyttäneitä pappeja. Valtioneuvoston ohjeen nojalla heillä on halutessaan mahdollisuus jättäytyä pois tehtävistä ja tässä tapauksessa uuden sijaisen löytämiseksi kannattaa ottaa yhteyttä hiippakuntapastori Pauliina Järviseen.
Työkuvien muutokset
Työnantaja voi työnjohto- ja valvontaoikeutensa perusteella määrätä paikasta, jossa työ- ja virkatehtävät suoritetaan, ellei työsopimuksessa ole rajoitettu tätä työnantajan oikeutta. Työnantaja voi myös yksipuolisesti tehdä töiden asianmukaisen järjestelyn kannalta tarpeellisia muutoksia tehtäviin sekä järjestellä työtehtäviä ja työaikoja siten, että työt tulevat tehdyksi myös muuttuneissa olosuhteissa.
Muuttuneessa tilanteessa on tarpeen arvioida, mihin poikkeusoloissa seurakuntien työntekijöitä erityisestä tarvitaan. Missä on suurin hätä?
Tarkempia tietoja työmarkkinalaitoksen sivuilta: https://evl.fi/kirkontyomarkkinalaitos/tyonantajan-tyokaluja/ohjeita-tyonantajalle/koronavirus
Diakoninen auttaminen ja asenne
KDS ja hiippakunnat ovat valmistelleet ohjeet muun muassa Kirkon keskusteluavusta, vapaaehtoistoiminnasta, taloudellisesta ja aineellisesta avustamisesta sekä vastaanottotoiminnan käytännöistä, valmiuslain vaikutuksista seurakunnissa työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille, digitaalisuudesta diakonissa, harjoitteluista ja kotikäynneistä poikkeusolojen aikana.
Ohjeistus julkaistaan keskiviikkona 18.3. ja löydät ne Sakastista: https://sakasti.fi/kriisit-ja-varautuminen/nain-varaudut/koronavirus/
Päivittyvä koronainfo täällä