Kevät alkaa, vaikka rajoitukset määrittävätkin edelleen elämää. Valitettavasti päätökset (AVI), joiden perusteella toimintaa suunnitellaan, tulevat lyhyellä varoitusajalla ja kuukaudeksi kerrallaan. Tämä ymmärrettävästi hankaloittaa seurakunnissa tapahtuvaa suunnittelua ja vaatii kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietämistä.
Rajoitukset
Tällä hetkellä arkkihiippakunnan alueella ovat voimassa alla olevat rajoitukset:
Varsinais-Suomi
AVI:n 7.1. tekemän päätöksen mukaisesti kokoontumisrajoitukset jatkuvat Varsinais-Suomessa 10.2.2021 asti samanlaisina kuin mitä ne ovat tällä hetkellä. Korkeintaan 10 henkilön tapahtumat ovat sallittuja. Varsinais-Suomi on edelleen leviämisvaiheessa.
Tiedote – Aluehallintovirasto (avi.fi)
Satakunta
Satakunta on tällä hetkellä kokonaisuudessaan pelkästään kiihtymisvaiheessa ja lähestymässä perustasoa. Sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee, että nyt voimassa olevia rajoituksia jatketaan 31.1.2021 asti. Kokoontumisrajoitus yksityistilaisuuksissa on 10 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. AVI arvioi rajoitusten jatkoa ensi viikolla.
Ajankohtaistunnit
Ajankohtaistunti on arkkihiippakunnan seurakuntien työntekijöiden kuukausittainen verkkotapaaminen kevään 2021 ajan. Tilaisuudessa käsitellään ennalta valittuja aiheita ja koronaan liittyviä infoja. Joskus mukana on vieraita ja aina on mahdollisuus yhteiseen kokemusten jakamiseen. Voit lähettää ennakkoon kysymyksiä tai toiveita tilaisuuteen vastuuhenkilön kautta. Tammikuun ajankohtaistunnin 12.1. klo 12.30–13.30 aiheena on kevätkauden suunnittelu ja toteutus: Millä ajatuksilla ja ohjeilla kevääseen 2021? Vastuuhenkilönä on Mirkka Torppa (@evl.fi).
Muut ajankohtaistuntien ajankohdat ovat:
12.2.2021 klo 12.30-13.30
5.3.2021 klo 12.30-13.30
9.4.2021 klo 12.30-13.30
7.5.2020 klo 12.30-13.30
Mitä tämä aika mahdollistaa?
Viime vuosi on vaatinut työntekijöiltä paljon voimavaroja. Tämä on kuitenkin myös otollinen aika arvioida sitä, mihin seurakunnan työntekijöitä ja kirkkoa nyt ja tulevaisuudessa erityisesti tarvitaan. Poikkeuksellinen aika tarjoaa mahdollisuuden uudistaa toimintakulttuuria syvemmin. Jos aikaa on vapautunut osan toiminnan ollessa tauolla ja voimavaroja riittää, nyt voisi olla tavallista paremmat edellytykset yhteiseen keskusteluun ja pitkäjänteiseen suunnitteluun.
Rippikoulut
Monissa seurakunnissa suunnitellaan rippikouluja talvilomaviikolle. Yläkoulujen ollessa lähiopetuksessa on päivärippileirien pitäminen mahdollista, kun turvarajoitukset huomioidaan. Kokonaan leirimuotoisen rippikoulun pitämistä on seurakunnassa arvioitava kesän ja syksyn tapaan ottaen huomioon leirikeskuksen tilat ja mahdollisuudet turvallisen leirin pitämiseen.
Lappiin tai muualle kauemmas suunniteltujen rippikoulujen pitämistä on hyvä harkita erityisen tarkkaan. Suurimmat riskitekijät kohdistuvat kontakteihin muualta maasta olevien ryhmien kanssa niin matkan aikana kuin määränpäässäkin.
Tärkeää on hyvä yhteistyö nuorten kotien kanssa.
AVI ei ole antanut uusia ohjeita koskien lasten ja nuorten leiritoimintaan 1.6.2020 annettujen ohjeiden jälkeen. Tuolloin kokoontumisrajoitukset olivat toisenlaiset. Usein kysyttyä koronaviruksesta – Aluehallintovirasto
Lasten ja nuorten toiminta
Lasten ja nuorten toiminta jatkuu samoin edellytyksin kuin ennen jouluakin. Kasvatuksen työntekijöille lähetetään alkuviikosta tarkempia ohjeita.
Toimitusten ja jumalanpalvelusten henkilömäärä
AVI on tarkentanut ohjeita siitä, ketkä lasketaan tilaisuuden henkilömäärään. Kuten tähänkin asti, toimitusten henkilömäärärajoituksiin ei lasketa työntekijöitä. Samaa voidaan soveltaa myös jumalanpalvelusten toteutukseen. Tämä ei kuitenkaan edelleenkään tarkoita sitä, että henkilömäärä olisi perusteltua ylittää kovin monella henkilöllä.
Monissa seurakunnissa on pitkäjänteisesti rakennettu vapaaehtoisten mahdollisuuksia olla mukana seurakunnan toiminnassa. Rajoitusten ollessa voimassa olisi hyvä miettiä, miten jumalanpalvelus pidetään elävänä ja miten striiminkin kautta välitettävä jumalanpalvelus voisi olla seurakunnan näköinen. Jos seurakunnassa on totuttu tekemään jumalanpalveluksia yhdessä vapaaehtoisten kanssa, heidän mukanaolonsa on mahdollista myös nyt. Yhtenä toteutusvaihtoehtona voisi olla se, että työntekijöiden kanssa jumalanpalveluksen toteuttaisi pieni (maksimissaan 10 henkilön) vapaaehtoistiimi turvaohjeet huomioiden.
Seurakunta voi mahdollisuuksiensa mukaan miettiä tapoja, joilla muutama seurakuntalainen voisi osallistua jumalanpalvelukseen kirkossa. Erikseen kutsumalla voitaisiin tarjota merkityksellinen kokemus muutamalle, etenkin somen kautta heikosti tavoitettavalle ihmiselle. Myös avioliittoon kuulutettavien, kuolinkiitoksen kuulevien omaisten ja kastetun lapsen perheen mahdollisuudella osallistua voisi olla seurakuntalaisille merkittävä viesti. Tässäkään tapauksessa ei ole syytä ylittää 10 hengen rajoitusta.
Hallinnon kokoukset ja muut työryhmät
Laki sähköisistä kokouksista ei ole vielä voimassa. Kaikkien päätöksiä tekevien seurakunnan hallinnollisten luottamuselinten on kokoonnuttava lähikokoukseen. Tämä koskee valtuustoja, neuvostoja ja johtokuntia. Sen sijaan erilaiset toimintaryhmät tai vastaavat voivat kokoontua tarvittaessa etänä. On myös arvioitava, mitkä kokoukset ovat välttämättömiä ja mitkä voidaan siirtää myöhemmäksi.