Piispantarkastus
Piispan tulee toimittaa tarkastuksia hiippakuntansa seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä. Piispantarkastuksen tarkoituksena on tukea ja ohjata seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa sekä hallinnon ja taloudenhoidon kehittämistä. Piispa määrää piispantarkastuksen ajan, laajuuden ja ohjelman sekä häntä avustavat henkilöt. Piispa voi määrätä, että tarkastuksessa käytetään apuna asiantuntijoita.” (Kirkkojärjestys 4:7)
Piispantarkastuksessa piispa ja seurakunta kohtaavat seurakunnalle tärkeiden asioiden äärellä. Prosessi on keskusteleva ja tulevaan suuntaava. Mukaan kutsutaan seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä, alueen asukkaita ja verkostokumppaneita. Nykyaikainen piispantarkastus on seurakunnalle iloinen ja innostava mahdollisuus tavata piispa, pysähtyä ja katsoa eteenpäin.
Tarkastuksen kokonaisuuteen kuuluu ennakkotapaaminen, talouden ja hallinnon tarkastus, piispan vierailupäivät ja messu. Lisäksi seurakunta tarkastelee nykytilannetta ja ennakoi tulevia vuosia. Piispantarkastuksen sisältönä ovat mm. hengellinen elämä, toiminnan tukeminen, hallinnon ja talouden kehittäminen ja seurakunnalle ajankohtaiset aiheet.
Arkkihiippakunnassa piispantarkastuksia toteuttavat arkkipiispa ja Turun arkkihiippakunnan piispa. Piispojen kansliat ovat hyvissä ajoin yhteydessä tarkastettavaan seurakuntaan ja sopivat ajankohdista.
Hallinnon ja talouden tarkastuksesta vastaa lakimiesasessori yhdessä talouden hiippakuntasihteerin ja pappisasessorin kanssa.
Seurakunnassa toteutuvien Piispanpäivien ohjelmaa ja järjestelyjä (useimmiten kaksi arkipäivää ja sunnuntain messu) suunnitellaan yhdessä seurakunnan kanssa. Yhteydenpito tapahtuu vastuuhiippakuntasihteerin toimesta yhdessä piispan erityisavustajan ja lääninrovastin kanssa.
Arkkihiippakunnan piispantarkastusten ohjeet ja materiaalit
Piispantarkastusten ohjeet ja materiaalit kootaan tälle sivulle
Piispantarkastusten toteutuminen
- Säkylä-Köyliön seurakunta 2024
- Rauman seurakunta 2024
- Turun Katariinanseurakunta 2024
Lisätietoja: Mirkka Torppa