Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia, jonka maailman terveysjärjestö WHO julisti pandemiaksi 11.3.2020.
Suomen valtioneuvosto on antanut 12.3.2020 ohjeet koronavirusepidemian torjuntaan: https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi. Valtioneuvoston ohjeen mukaisesti kaikki yli 500 hengen tilaisuudet perutaan. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä.
Tämän lisäksi kirkkohallitus on tarkentanut ohjeitaan 12.3.2020: http://evl-tapuli.mailpv.net/a/s/41678632-09f301668ccac29af52a1e306f93d0fc/3750025. Ohjeet ovat voimassa toukokuun loppuun, mutta uusia ohjeita annetaan tarvittaessa. Ohjeistus astuu voimaan heti.
Kirkkohallitus kehottaa hiippakuntia ja seurakuntia harkitsemaan vakavasti seuraavia toimenpiteitä:
- Luopumaan seurakunnan kaikista kokoontumisista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta.
- Lieventämään yksinäisyyttä ja muita kielteisiä ilmiöitä, jotka seuraavat avointen kokoontumisten vähentämisestä.
- Välttämään matkustamista. Tämä koskee matkoja ulkomailla ja kotimaassa sekä työmatkoja.
- Suosimaan kokouksissa ja tapaamisissa etäyhteyksien käyttöä.
- Suosimaan etätyötä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista.
- Kehittämään väyliä olla yhteydessä ihmisiin sähköisesti.
- Muuttamaan työntekijöiden toiminnan painopisteitä vastaamaan tarpeita. Tässä tulee ottaa huomioon työn muuttaminen mahdollisten karanteenien ajaksi.
- Kiinnittämään huomiota viestintänsä sisältöihin ja muotoihin. Koronavirusviestintä on useissa tapauksissa kriisiviestintää, jossa tukeudutaan kirkon kriisiviestintämalliin. https://sakasti.fi/kriisit-ja-varautuminen/nain-toimit-kriisissa/nain-toimit-ja-viestit-kriisissa/
- Siirtämään mahdollisesti toiminnan rajaamisesta vapautuvia resursseja Kirkon keskusteluapuun.
- Luomaan toimintamallit muualla kuin seurakunnan omissa tiloissa suoritettavaan työhön.
Seurakuntien tulee varautua hoitamaan tehtäväänsä kaikissa olosuhteissa. Tuomiokapituli valvoo hiippakunnan seurakuntien ja seurakuntayhtymien varautumista. (KL 25 luku 15 a §)
Seurakunnan perustehtävän hoitamisen kannalta keskeisessä roolissa ovat jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset. Kirkkojärjestystä ja kirkkokäsikirjaa mahdollisesti täydentävät ohjeet antaa tuomiokapituli (KL 4 luku 2 §) tai, tilanteen niin vaatiessa, terveysviranomaiset. Ohjeet voivat koskea jumalanpalveluksen aikaa, paikkaa, avoimuutta tai muita kirkkojärjestyksessä määriteltyjä asioita.
Yhteisen hyvän edistämiseksi ja epidemian hidastamiseksi kirkkohallituksen ohjeiden pohjalta Turun arkkihiippakunnassa ohjeistetaan seuraavasti:
- Jumalanpalvelukset järjestetään toistaiseksi, mutta niissä tulee minimoida mahdolliset tartuntariskit. Ehtoollisjumalanpalvelusten muuttamista sanajumalanpalveluksiksi on tarpeen mukaan syytä harkita. Jumalanpalvelusten merkitys kriisitilanteessa korostuu ja niitä kannattaa välittää myös radion, verkon ja sosiaalisen median kautta.
- Seurakunnassa tulee varautua myös tilanteeseen, jossa messu toimitetaan ilman pappia. Ohje: https://evl.fi/documents/1327140/40296666/jp_ilman_pappia.pdf/d3e09942-9d5c-3c0c-a358-d8b7458a7fd8
- Kirkollisten toimitusten toteutuminen turvataan. Riskiarvion pohjalta voidaan harkita esimerkiksi toimitusten siirtämistä, vierasmäärän rajoittamista tai muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.
- Kirkkohallituksen ohjeessa sanotaan, että seurakunnan tulee vakavasti harkita kaikista sellaisista kokoontumisista luopumista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta. Tuomiokapituli suosittelee, että epidemian hillitsemiseksi sellaiset seurakunnan yhteiset kokoontumiset perutaan, jotka eivät ole välttämättömiä.
- Edelliseen liittyen erityisesti riskiryhmien osalta tuomiokapituli suosittelee vakavaa harkintaa. Tässä tilanteessa viisasta on perua vanhusten ja pienten lasten kokoontumiset sekä erityisryhmien kokoontumiset, joiden osallistujat kuuluvat riskiryhmään, ja joilla on perussairauksia.
- Diakonian vastaanottotyötä on suositeltavaa rajata minimiin, koska osa asiakkaista kuuluu riskiryhmiin. Seurakunnan vapaaehtoisten ohjeistuksesta tulee huolehtia ja vapaaehtoisten työtä tulee rajata riskiryhmien keskuudessa. Diakonian asiakkaisiin voi olla yhteydessä puhelimitse tai verkon välityksellä.
- Seurakunnan nuorisotyön rooli oman alueen verkkokeskusteluissa korostuu. Yhteistyötä kannattaa tehdä koulujen, kunnan nuorisotyön ja muiden toimijoiden kanssa.
- Hallinnon viralliset kokoukset voidaan järjestää normaalisti, mutta yleisestä hygieniasta on syytä huolehtia ja kokouksiin osallistutaan vain terveinä.
- Kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä.
- 13.3.2020 vietetään talvisodan päättymisen muistopäivää. Mikäli juhlan osallistujat ovat erityisesti riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ja se toteutetaan sisätiloissa, tuomiokapituli suosittelee tilaisuuden perumista.
Seurakunnan viestintä tilanteessa
- Realistisella, rauhoittavalla ja kirkon sanomasta nousevalla viestinnällä on tässä tilanteessa erityinen merkitys.
- Kirkkohallituksen ohjeiden lisäksi tuomiokapituli kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, että koronavirusviestintä on kriisiviestintää, josta vastaa kirkkoherra.
- Kirkon erityinen rooli kriisitilanteissa on henkinen ja hengellinen tuki. Työntekijöiden tulee varautua siihen, että työtehtävät määritellään hetkellisesti uudelleen ja resurssit suunnataan kirkkoherran ohjeen mukaisesti henkiseen ja hengelliseen tukeen.
- Seurakunnissa tulee varautua koronavirustilanteen nopeaan muutokseen ja seurata tilanteeseen liittyvää tiedottamista.
- Muutoksista toiminnassa tulee viestiä eri kanavissa.
Seurakunnat työyhteisönä
- Seurakunnissa tulee käynnistää kirkkoherran johdolla varautumisryhmän toiminta, joka koordinoi varautumista ja viestintää sekä ohjeistaa säännöllisesti muuta työyhteisöä tilanteen etenemisestä.
- Etätyötä tulee suosia, mikäli työtehtävät sen mahdollistavat.
- Työmatkoista sekä ulko- että kotimaassa on syytä luopua. Ulkomailta palattaessa suositellaan 14 päivän etätyötä mahdollisuuksien mukaan.
- Työyhteisön sisäiset kokoukset karsitaan minimiin ja niissä hyödynnetään sähköisiä työvälineitä.
- Lievästikään sairaana ei tulla töihin.
- Sairauspoissaolokäytäntöjä tulee tarkentaa, omailmoitusmenettelyn käyttöä suositellaan.
- Sijaisjärjestelyihin tulee varautua.
- Myös ylityön tarve saattaa kasvaa.
- Työnjaossa on huolehdittava siitä, että kokoavissa tilanteissa ei ole paikalla kerrallaan montaa työntekijää. Näin vältetään tilanne, jossa seurakunnan koko työyhteisö joutuisi karanteeniin.
Pidetään huolta toisistamme!
Tuomiokapitulissa yhteyshenkilöt:
Hiippakuntadekaani Mari Leppänen p. 050 3543248, mari.leppanen@evl.fi
Lakimiesasessori Matti Mäkinen p. 040 0774311, matti.makinen@evl.fi
Linkit:
THL
Sakasti
https://sakasti.fi/kriisit-ja-varautuminen/nain-varaudut/koronavirus/